Dofollow ili Nofollow backlinks (konekcije) -koje su razlike izmedju njih i cemu sluze – Keephumanity istrazivanje

Dofollow ili Nofollow backlinks (konekcije) -koje su razlike izmedju njih i cemu sluze – Keephumanity istrazivanje

Table of Contents

Sta su dofollow ili nofollow backlinks – konekcije,sta predstvljaju?

Dofollow ili nofollow backlinks su povratne informacije su, kako sama reč kaže, veza s jedne lokacije na drugu. Kada nam se nešto sviđa na drugoj web lokaciji i želimo korisnici na našoj veb stranici da se upoznaju sa tom stavkom, tada biramo određenu reč koju korisnici mogu da kliknu i odvedu je do te stavke. Ceo ovaj proces i veza nazivamo povratnom informacijom.

Zašto su nam potrebne dofollow ili nofollow backlinks- povratne veze i čemu služe?

SEO – predstavlja optimizaciju celogkupnog naseg sadzaja( pocevsi od teska, reci , videa itd) i prilagodavanje Google i ostalim pretrazivacima. Posto Google nema uvo , oci kao ni ostala cula on jedino preko logike i intuicije moze da prepozna nas sadrzaj. E sad kako se mi svi razlikujemo po obrazovanju,kulturi , iskustvu itd, svi mi imamo drugaciji stil trazenja , objavljivanja i prikazivanja informacija. Web Pretrazivaci kako bi mogli da razumeju o cemu mi pisemo morali su da naprave agloritme koji bi prepoznali nas zahteve. SEO je zapravo podesavanje naseg teksta kako bi Web Pretrazivaci mogli sto brze i jednostavnije dodju da saznanja i razumevanja naseg sadrzaja.

Sad kad znamo sta je SEO zasto nam je dobro da ga poznajemo?

Zato sto Web pretrazivaci imaju algoritme koji odlucuju koji ce sadrzaj biti prvo pokazan izmedju stotine hiljada ponudjenih sadrzaja. Celopun odgovor Web browsera zavisi od njihove baze podataka i zeljenog zahteva korisnika web pretrazivaca.

Kako web browser ima dosta opcija u ponudi za jedan odgovor na trazeni zahtev korisnika, tako se i odgovori ( sadrzaji) medjusobno bore da budu izabrani kao najbolji odgovor.

Koje su privilegije ?


Ako Google izabere vas odgovor za trazeni zahtev ( pitanje na google) imace te ogromnu posetu vase stranice i websajtova , sto sa tim i dovodi i mogucnosti povecanja zarade na vase websajtu.

Sad kad smo razumeli kako web pretrazivac rade onda nam se postavlja pitanje kako da se pozicioniramo na prvu stranicu web pretrazivaca i kakvu ulogu imaju doffolow ili nofollow backlinks?

Web pregledači imaju algoritme koji odlučuju kada i čiji će sadržaj imati prednost i nalaze se na prvoj stranici Googlea. Mnogi faktori utiču na rangiranje, jedan od najuticajnijih faktora je povratna veza(backlink).

Imamo dve podele backlink i to se dele na Dofollow i Nofollow . U nastavku teksta objasnicemo razlike izmedju ova dva backlinka.


Nofollow backlink je link koji usmerava korisnike sa jedne stranice na drugu, i vrlo su popularni sto se tice povecanja posetica .Negativna strana Nofollow backlink je da ne prenosi DA i PA sa jednog sajta na drugi. Sledi pitanje dali to znaci da negativno utice na nas SEO rejting? Odgovor je NE, samo neutice ni pozitivno na kvalitet stranice.

Kako da prepoznamo nonfollow backlink? Imamo dva nacina da ih prepoznamo, jedan je da su Nofollow linkovi su povratne veze koje u URL dodaju rel = “nofol”, a drugi su oni čiji dolazak dolazi sa društvenih medija, Wikipedije,Bookmarks websajtovi.

Najbolji način da proverite vrstu povratnih veza (backlinks) je da odete na AHREFS stranicu i otkucate URL vase web stranice.

Dofollow ili nofollow backlinks

Dofollow backlink su backlinkovi koji uglavnom dolaze sa websajtova i blogova. Kod ovih backlinkova se prenosi sem posetioca i DA i PA websajta. Ako bi smo to pretocili i stvaran svet to vam je preporuka kompanije (ugledne licnosti) koja garantuje za vas i Google puno ceni ovu vrstu backlinkova.

Šta je profil povratne veze( backlinks) i kako da proverite svoj profil povratnih veza?

Profil backlinkova

se sastoji od svih backliknova i kao i lokacije od koje dolaze.Npr, vrlo je bitno dali su backliknovi sa socijalnih medija pretezno, ili od websajtova ili blogova,itd.
Kad bi smo to uporedili sa stvarnim svetom to vam je zapravo profil covek zasnovan na njehovim priljateljima. Naravno sto vise imamo ozbiljnih priljatelja iz ozbiljnih struktura drustva to na je i reputacija jaca.Tako ako imamo sto vise backlinkova sa websajtova i blogova je bolje nego sa socijalnih medija ili direktorijuma.

Uvek se postavlja isto pitnanje kakav profil bi trebao da izgleda jednoj kompaniji?
Da bi profil backlinkova izgledao pouzdan u ocima Googla ( web pretrazivaca) trebao bi najvise da ima backlinkova i to od websajtova slicne profesije kao nas websajt. To neznaci ako nije tako da ce nas websajt SEO biti povredjen ali sigurno nece biti najpouzdaniji faktor sto se tice web pretrazivaca, tako da vrlo verovatno vas nece postavljati na prvu stranicu Google.

Da bi ste imali uvid kakav je vas backlink profil pogledajte websajt Linkody

Da li mogu da kupim backlinkove i gde?

Da li su kupljeni backliknovi opasni po moj SEO website score?

Povratne veze se mogu kupiti na mreži. Na Fiveru se mogu naći mnogi prodavci povratnih veza koji nude različite planove za povratne veze. Kvalitet ovih povratnih veza kreće se od mnogih loših (tzv. SPAMS) do kvalitetnih čak i do PA 90 i DA 90. Neke su skuplje, neke su jeftinije, neke nude čak i do 5 dolara. Na ovaj način povratne veze mogu naštetiti našoj SEO veb lokaciji ako ih nećemo mudro distribuirati tokom vremena. Takođe uvek imajte na umu da povratne veze potiču iz slične ili iste industrije kao i vaše veb stranice. Ovo su neki od načina da se izbegnu bilo kakve Google kazne.

Uvek možete kupovati i prodavati povratne veze na ovoj veb lokaciji BACKLINKS.

Lokacije odakle dolaze Backlinks

Backlinks dolaze od:

 1. kompanijski websajtovi
 2. blogovi
 3. socijalne medije
 4. artikal direktorijumi
 5. websajt direktorijumi
 6. wikipedia
 7. review webistes
 8. vladini websajtovi
 9. obrazovni websajtovi

1.Kompanijski websajtovi

Kad vlasnici websajta prepoznaju vas artikal kao vrlo kvalitetan. Neretko se desava da vlasnici tih websajtova usmeravaju ( backlinkuju) svoje websajtove ka tim websajtovima.Ova vrsta backlink je najkvalitetnija za SEO jer prepoznaje da websajtovi iz vase industrije vas websajt prepoznaju kao pouzdan. Sto websajt poseduje veci DA i PA koji backlikuje vas websajt to ce i DA i PA websajta napredovati.

nacin kako da prepoznate baklinks koji dolaze od websajtova

2 .Blog websajt backlinkovi

Kao i kod povratnih veza na veb lokaciji isto je i sa povratnim vezama sa blogovima, samo povratne veze dolaze sa blogova. Takođe su lošije u odnosu na povratne veze na veb lokaciji. U stvari, oni su drugi po kvalitetu povratnih veza.

Dofollow ili nofollow backlinks
primer blog backlink na websajtu https://ahrefs.com/

3.Socijalne mediji backlinkovi

Povratne veze na društvenim medijima su povratne veze koje dolaze iz društvenih medija na vašu veb lokaciju. Na primer, Facebook – kada objavimo post na Facebooku, bilo bi dobro kada bismo tom postu dodali URL naše veb stranice. Kada je taj članak objavljen, ljudi mu se počinju dopadati i deliti. Onog trenutka kada Facebook prepozna vaš članak kao koristan, to će lice prepoznati Facebook kao URL veb stranice koji treba da bude prepoznat. Drugi način da dobijete povratnu vezu sa Facebooka je da vaša stranica ima 2000 lajkova. Facebook vam omogućava ručnu povratnu vezu do URL veb lokacije. Svaki društveni medij ima različite načine i uslove dobijanja povratnih veza. Više o tome u sledećem članku.

Dofollow ili nofollow backlinks
U ovom primeru ako uzmemo web loakciju www.bestjobsusa.com umesto toga URL bice URL nekih od sojalnih medija

4. Backlinks sa vladinih websajtova

U ovom slucaju je sve slicno kao i kod websajt i blog backlinks samo sto backlinks dolaze sa URL lokacije koja se zavrsava sa GOV.
Na primer https://www.dol.gov/

5. Guest post backlink

Guest post backlinks je nova tehnika dobijanja backlinkova i vrlo kvalitetna. Vrlo je jednostavna , mnogi BLOG websajtovi nude mogucnosti da vas post se objavi na njihovom blogu. I tu imaju dve opcije . Prva je da vam otvore admin backlink guest post nalog i vi se ulogujete na njihov sajt kao admin sa limitiranim mogucnostima i tako objavite vas post. Druga mogucnost je tako sto ce te da im posalje vas post preko email oni ce da urade revisija i prihvatiti i objaviti na njihovom blogu.

6.Wikipedia

Wikipedia je najveca online enciklopedija koja postoji trenutno na Google. Ona je “open sourse platform” ( znaci svako ima pristup platformi i mogu da izvrse promenu sadrzaja). Backlinks sa wikipedia su super kvalitetni zato sto imaju visok PA i DA.
Kako dobiti backlinks sa Wikipedije?
Tako sto cete otvoriti racun na wikipediji i neki od artikala ispuniti sadrzaj vasim sadrzajem . Pre dodavanje bilo kog sadrzaja dobro bi bilo da procitate upustvo i vodic koji i kakav sadrzaj mozete dobiti. Cela ideje wikipedije se zasniva na besplatnom znanju dostupno svima i na kredibilitetu istog tog znanja.

https://www.azquotes.com/picture-quotes/quote-a-wikipedia-article-is-a-process-not-a-product-clay-shirky-37-25-72.jpg

7.Backlinks website

Bookmarks website su website na kojima mozete da otovrite svoj racun i da objavite post ili oglas besplatno. Backlink koji dolazi od ovakvih sajtova mogu nam doneti promet korisnika ali ne i DA i PA nase URL web lokacije( neutice na poboljsanje SEO vaseg URL)
Na hiljade ovakvih websajtova imate na Google da nadjete samo ukucajte bookmarks sites.

8.Direktorijum backlinks

Backlink direktorijum je kad backlink dolazi od direktorijuma sa jednog od reklamnih websajtova. Znaci slicno kao bookmarks website ali ne dolazi od nase objave sa tih racuna nego vec sa naseg otovrenog racuna na tim websajtovima ili sa reklamnog mesta istih tih websajtova.

Kako doci do kvalitetnih websajtovskih i blogovskih dofollow ili nofollow backlinks?

 1. Nadjite pravu kljucnu rec( keyword) za vas websajt
 2. nakon toga nadjite artikle koji su dobrosotjeci na Google a sadrze vasu kljucnu rec
 3. Napravite post bogatijeg sadrzaja od tih artikala .Slicna tema artikla ali zato bolji,precizniji, detaljniji,opsirniji sadrzaj
 4. Vidite webjsatove koji su backliknovali te artikle i ponudite im da backlinkuju i vas post
 5. Napravite u inographiji slikovni prikaz sadrzaja vaseg artikla, i ponudite ljudima iz vase industrije da vas backlinkuju
 6. Saljite email preko MailTracker kako bi ste videli ko je otvorio vas email

Nadjite pravu kljucnu rec ( keywords) za vas websajt

Ovde je vrlo bitno da izaberete pravu kljucnu rec za vas websajt i artikal. Ako izabere kljucnu rec koja je vec prezauzeta vrlo tesko ce te se pozicionirati dobro na Googlu. Da bi ste pronasli pravu kljucnu rec ja vam savetujem da instalite Google chrome extension ubersuggest na vasem kompjuteru.Ubbersuggest ce vam jednom kad ukucati u Googlu search trazenu kljucnu rec,pokazati i volume te reci kao CPC( cost per click=cena po kliku- kad nego na googlu klikne na tu kljucnu rec koliko ce vas kostati u slucaju da platite Googlu za tu kljucnu rec).

https://neilpatel.com/wp-content/uploads/2020/07/ubersuggestextension.png

ZASTO JE OVO BITNO?

Zelimo naci kljucnu rec koja bar ima 500 volume mesecno ,i da bude CPC skup bar preko 3 $ . U tom slucaju nece je puno kupovati vasa konkurencija a sa druge strane volume vam daje sansu da bar jednom od 500 puta mesecno googlu izbaci i vas na prvu stranu.

Drugo sto je bitno napomenuti Ubersuggest ce vam isto pirkazati i DA i PA svakog rezulata( link ili webjsata) na prvoj stranici. Zasto je ovo bitno? Ne zelite da se borite sa konkurenicjom koja ima dosta jaci DA i PA nego vasa URL lokacija.Npr. Ako je na prvoj stranici prosek svih stranica DA i PA 40 i 40 onda vi bi ste mogli da se borite za prvu stranicju ako su DA i PA vaseg websajta minumum 25 svaki. Ako su dosta manji vrlo tesko ce te se pozicionirati na prvu stranu Google.

I na dnu stranice jednom kad instalirate Ubersuggest pokazace vam sugestije koje druge kljucne reci mozete da izaberete koje su zapravavo sinonimi za vasu rec.

2.Nakon toga nadjite artikle koji su dobrosotjeci na Google a sadrze vasu kljucnu rec

https://neilpatel.com/wp-content/uploads/2019/06/contentideasubersuggest.png

Nakon sto nadjjete kljucnu rec za vas post ukucajte u Ubersuggest kljucnu rec i sa leve strane stranice videcete opciju Content Ideas, kliknite na nju i otvorice vam ceo spisak artikla vezani za vasu kljucnu rec.Sa desne strce videcete koji se artikla najvise SHARE na sojilanim medijama ako i broj koliko se backlinkova usmerilo ka svakom artiklu po naosob.Sad izaberite artikla sa najvise share on socijalnim medijama i sa najvecim brojem backlinkova.Kad izabere koji je to artikla( link) onda ste spremin sa korak 3.

3.Napravite post bogatijeg sadrzaja od tih artikala

Sad kad znamo kljucnu rec i znamo sadrzaj artikla konkurencije ,onda pravimo artikal ciji sadrzaj ce biti bude bolji od artikla konkurencije. Moj savet je dao artikal bude dugacak minimum 2000 reci, reko 40 paragrafa( pasusa) do 15 headera( naslova),20 slika , 1 ili 2 youtube videa i 1 ili 2 misli ponzatih ljudi . Ako napravite ovakav artikla imate ogromne sanse da budete na prvoj strani google za ovu stranicu ili kljucnu rec.

4.Vidite sve backlinkove artikla vase konkurenicje koji ste vi izabrali u Ubersuggest

Sad kad ste napisali post ( artikal) konkurentan vasoj konkurenciji onda kliknete na opciju link u Ubersuggest pored artikala konkurencije. Kad pogledate sve backlinkove, kliknite na njih i idite na njihove web lokacije i pronadjite njihove emailove. Najcesce su emailovi u contact us ili u opciji footeru websajta.Ako niste u stanju da pronadjete email na ovaj nacin onda instalirajte google chrome extension Hunter i sa njim ce te naci email adresu od skoro svakog websajta. Jednom kad nadjete emailova , posaljite svim njima email sa linkom vaseg posta i upitajte ih da i backlinkuju i vas post .

5.Napravite u infographiji slikovni prikaz sadrzaja vaseg artikla

Jos jedan od nacina da privucete paznju istim tim websajtovima ako napravite infographic sadrzaja posta. To je veoma popularan nacin da se pridobiju backlinkovi.

6. saljite email preko Hunter aplikacije( besplatna verzija)

HUNTER je jedna od aplikacija koja omogucava besplatnu email kampanju .

Zakljucak-dofollow ili nofollow backlinks-SEO

Precice u SEO webasjta jedino psotoje ako se odlucite da platite za kampanju. U drugojacijem organiski SEO je malo duzi proces ali koji je vrlo beneficiran i zahvalan. Preko 60 procenata korisnici nadju web stranicu preko organskog search engine. Tako da mi vam savetujemo da se posvetite SEO i uradite ga kako treba ili da platite SEO agenciju .

Dofollow ili nofollow backlinks su vrlo bitni deo SEO svakog websajta i nas je savet da ga svaka SEO osoba uzme za ozbiljno ako zeli da rangira websajt i stranice vrlo visoko na Google.

This site uses cookies to provide you with great user experience. By using blog.keephumanity, you accept our use of cookies.

%d bloggers like this: